Terapia Kneipp provine de la Sebastian Kneipp, un calugar bavarez care a trait in secolul 19 și a introdus această formă de tratament ce utilizează apa la diferite temperaturi pentru tratarea unor afecțiunilor. Din procedurile iniţiate de Kneipp au derivat până în prezent peste 100 de proceduri care folosesc apa în tratarea sau prevenţia unor afecţiuni extrem de variate.
Proprietatile de vindecare și recuperare ale hidroterapiei se bazează pe efectele termice și/sau mecanice. Acestea implică reacția organismului la stimuli calzi și reci, la aplicarea prelungită de caldură iar apoi trecerea bruscă la rece. Nervii transportă impulsuri la nivelul pielii care sunt resimțite apoi mai adânc în corp, care pot avea un rol esențial în stimularea sistemului imunitar și care influențează producția de hormoni de stres, revigorează circulația, digestia, îmbunătățesc fluxul sanguin și reduc sensibilitatea la durere.
Un alt rol pe care îl are parcursul Kneipp constă în relaxarea musculaturii, în tratarea afecțiunilor musculo-scheletale și neurologice, durerilor de gât, de spate, artritei, traumatism cranian, spasticitate, și a accidentelor vasculare.